Darmowa dostawa przy zamówieniach od 199 zł

Aeropress, czyli o tym na ile sposobów możesz przygotować swoją kawę

Czy próbowaliście już kawy przygotowanej w aeropressie?
A może słyszycie o nim po raz pierwszy?
Jest to stosunkowo młody sposób parzenia kawy, ale zdążył już zaskarbić sobie wielu zwolenników. Metoda ta została wynaleziona w 2015. Twórcą aeropressu jest amerykański wynalazca Alan Adler. To bardzo ciekawa postać. Jego wynalazki to m.in. aerodynamiczne zabawki tworzone pod marką Aerobie. Wynalazł takie cuda jak piłka z płetwami, latające pierścienie i dyski, no i aeropress właśnie.

Barista przygotowuje kawę przy użyciu aeropressu

Samo urządzenie jest bardzo proste w obsłudze, wytrzymałe i stosunkowo niedrogie.
Dodatkową niekwestionowaną zaletą tego urządzenie jest łatwość utrzymania go w czystości.
Aeropress to niejako połączenie dwóch różnych metod parzenia kawy. Metody parzenia dzielą się generalnie na te, które podczas całego procesu wymagają mieszania sie zmielonych ziaren kawy z wodą (frenchpress, kawiarka) oraz na takie, które bazują na tym, że woda „przelatuje” przez ziarna (dripper, chemex).

Istnieje międzynarodowy konkurs w parzeniu kawy przy użyciu aeropressu.

www.worldaeropresschampionship.com

W aeropressie mamy dwie fazy procesu parzenia. Pierwsza polega na zalaniu zmielonych ziaren kawy gorącą wodą w głównej części aeropressu. W drugiej zaś, przy użyciu tłoka „przeciskamy” wodę przez ziarna kawy i papierowy filtr.

Nieskończona ilość metod parzenia

Ogrom sposobów w jaki możemy zaparzyć swoją kawę przy użyciu aeropressa jest niesamowity.
Wszystko zależy od tego jak bardzo zmielimy ziarna kawy, jak długo pozostawimy parzenie w pierwszej fazie (zalanie kawy w głównej części urządzenia) oraz od tego ile wody użyjemy do parzenia.
Mamy tu szerokie pole do tego by odnaleźć własny, niepowtarzalny sposób parzenia, które będzie idealnie dopasowany do naszych preferencji.

Ciekawostką jest fakt, że powstał nawet konkurs na najlepszą technikę parzenia przy użyciu aeropressa. Jest to międzynarodowy konkurs, który odbywa się co roku, a wynikiem jego jest publikacja trzech najlepszych metod. Możecie je zobaczyć na stronie www.worldaeropresschampionship.com

Załączany wam dwie główne metody parzenia przy użyciu aeropressa.

Dla smaku Twojej kawy przygotowanej w aeropressie, ogromne znaczenie ma to jak bardzo zmielisz swoje ziarno kawy, ile czasu będzie trwał sam proces parzenia oraz to ile wody użyjesz do parzenia kawy. Najważniejsze zatem jest to, żebyś na początku zdecydował jaką kawę chcesz otrzymać.

SZYBKI I MOCNY NAPAR – w tym przypadku użyj proporcji: 100 g kawy / 1l wody. Ziarna kawy powinny zostać bardzo drobno zmielone (im szybciej ma przebiegać proces parzenia, tym drobniej należy zmielić kawę, żeby wydobyć z niej jak najwięcej).
REGULARNY NAPAR (TRADYCYJNY) – użyj proporcji: 75 g kawy / 1l wody. Ziarna kawy zmielone drobno, odrobinę grubiej niż w sposobie powyżej.

Ciekawa jestem jak wam idzie eksperymentowanie z aeropressem. Jeśli macie jakieś ciekawe doświadczenia / rady to zachęcamy do podzielenia się nimi w komentarzu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *