Darmowa dostawa przy zamówieniach od 199 zł

Kawiarka – kto odnajdzie miłość w tym sposobie parzenia?

Chyba trudno znaleźć osobę, która nigdy nie słyszała o takim urządzeniu jak kawiarka. Pewnie znajdzie się także całe grono osób, które posiada ją w swojej kuchni. Być może nawet spróbowaliście już tej metody parzenia i z przykrością stwierdziliście, że smak tak zaparzonej kawy jest zbyt gorzki i ciężki.

Największymi fanami kawiarki będą chyba miłośnicy espresso. Z resztą we Włoszech, królestwie espresso właśnie, kawiarka jest obowiązkowym wyposażeniem każdego domu.

Guru kawowy jakim niewątpliwie jest James Hoffmann, przedstawia kilka wskazówek na parzenie kawy w kawiarce. Jeżeli nie chcesz aby kawa była gorzka i ciężka jak zwykle bywa, zastosuj się do jego porad.
Przede wszystkim doradza on wykorzystywanie kaw, które nie są ciemno palone. Raczej lekko palone espresso lub kaw, które rosną w niższych szerokościach geograficznych.
Poniżej opis sposobu parzenia, który James Hoffmann przedstawia w swojej książce „The world atlas of Coffee”.

Kawiarka i idealne espresso

  1. Odpowiednia ilość kawy to podstawa świetnego espresso z kawiarki – proporcja kawy do ilości wody: 200g / 1l
  2. Zmiel ziarna kawy tuż przed parzeniem jej w kawiarce. Wypełnij koszyczek kawą, tak aby był równo nią wypełniony. UWAGA! Nie ubijaj kawy.
  3. Zagotuj wodę. Do kawiarki użyjemy już zagotowanej, gorącej wody, ponieważ skróci to czas parzenia kawy w kawiarce i pozwoli to na zredukowanie gorzkiego smaku przygotowanej kawy. Wodę wlej do dolnej części kawiarki, nie przekraczając poziomu zaworu.
  4. Koszyczek umieść na swoim miejscu i postaw kawiarkę na niewielkim ogniu, nie zamykając wieczka kawiarki. Kawa powinna powolutku sączyć się przez otwór.
    PAMIĘTAJ! Jeżeli usłyszysz charakterystyczne “gulganie” zdjąć kawiarkę z palnika, ponieważ to znak, że cała woda już się przelała. Jest to bardzo ważne, ponieważ przetrzymanie w ten sposób kawiarki na palniku spowoduje, że kawa będzie bardziej gorzka.
  5. Od razu po zdjęciu kawiarki z palnika, przelej ją od zewnątrz zimną wodą – spowoduje to momentalne zatrzymanie procesu parzenia.

SMACZEGO 🙂

Na koniec jeszcze jedna rada, kawiarkę najlepiej przechowywać rozłożoną i całkowicie suchą po umyciu, spowoduje to dłuższą żywotność jej niemetalowych elementów.

A jakie są wasze doświadczenia z kawiarką? Macie swoje ulubione przepisy? Podzielcie się w komentarzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *