
Chyba trudno znaleźć osobę, która nigdy nie słyszała o takim urządzeniu jak kawiarka. Pewnie znajdzie się także całe grono osób, które posiada ją w swojej kuchni. Być może nawet spróbowaliście już tej metody parzenia i z przykrością stwierdziliście, że smak tak zaparzonej kawy jest zbyt gorzki i ciężki.
Największymi fanami kawiarki będą chyba miłośnicy espresso. Z resztą we Włoszech, królestwie espresso właśnie, kawiarka jest obowiązkowym wyposażeniem każdego domu.


Guru kawowy jakim niewątpliwie jest James Hoffmann, przedstawia kilka wskazówek na parzenie kawy w kawiarce. Jeżeli nie chcesz aby kawa była gorzka i ciężka jak zwykle bywa, zastosuj się do jego porad.
Przede wszystkim doradza on wykorzystywanie kaw, które nie są ciemno palone. Raczej lekko palone espresso lub kaw, które rosną w niższych szerokościach geograficznych.
Poniżej opis sposobu parzenia, który James Hoffmann przedstawia w swojej książce „The world atlas of Coffee”.
Kawiarka i idealne espresso

- Odpowiednia ilość kawy to podstawa świetnego espresso z kawiarki – proporcja kawy do ilości wody: 200g / 1l
- Zmiel ziarna kawy tuż przed parzeniem jej w kawiarce. Wypełnij koszyczek kawą, tak aby był równo nią wypełniony. UWAGA! Nie ubijaj kawy.
- Zagotuj wodę. Do kawiarki użyjemy już zagotowanej, gorącej wody, ponieważ skróci to czas parzenia kawy w kawiarce i pozwoli to na zredukowanie gorzkiego smaku przygotowanej kawy. Wodę wlej do dolnej części kawiarki, nie przekraczając poziomu zaworu.
- Koszyczek umieść na swoim miejscu i postaw kawiarkę na niewielkim ogniu, nie zamykając wieczka kawiarki. Kawa powinna powolutku sączyć się przez otwór.
PAMIĘTAJ! Jeżeli usłyszysz charakterystyczne “gulganie” zdjąć kawiarkę z palnika, ponieważ to znak, że cała woda już się przelała. Jest to bardzo ważne, ponieważ przetrzymanie w ten sposób kawiarki na palniku spowoduje, że kawa będzie bardziej gorzka. - Od razu po zdjęciu kawiarki z palnika, przelej ją od zewnątrz zimną wodą – spowoduje to momentalne zatrzymanie procesu parzenia.
SMACZEGO 🙂
Na koniec jeszcze jedna rada, kawiarkę najlepiej przechowywać rozłożoną i całkowicie suchą po umyciu, spowoduje to dłuższą żywotność jej niemetalowych elementów.
A jakie są wasze doświadczenia z kawiarką? Macie swoje ulubione przepisy? Podzielcie się w komentarzu.
Dodaj komentarz