Darmowa dostawa przy zamówieniach od 199 zł

Przelewowe metody parzenia kawy

Przelewowe metody to określenie na sposób parzenia kawy, polegający na przelewaniu wody przez warstwę zmielonych ziaren kawy, wydobywając po drodze smak z niej cały smak i aromat.
Najczęściej, przy tej metodzie parzenia, używane są też filtry – papierowe, materiałowe lub metalowe.

Rodzaje metod przelewowych i czym się charakteryzują

  • dripper
  • chemex
  • filtr wietnamski

Zawsze powinniście kierować się własnymi preferencjami smakowymi przy wyborze kawy. Profili smakowych jest mnóstwo, a metody przelewowe wydobywają z kawy wielowymiarowość smaku oraz delikatność. Wybierając kawę odpowiednią do przelewowych metod parzenia koniecznie zwróćcie uwagę na jej sposób wypalenia. W naszym sklepie możecie w bardzo łatwy sposób przefiltrować kawy pod metody przelewowe sprawdź tutaj

Kluczowe czynniki parzenia kawy metodami przelewowymi

Parząc kawę w ten sposób kluczowe są trzy czynniki, które jeśli będą dograne idealnie, uczynią Twoją filiżankę kawy niezapomnianym doznaniem.

  1. Po pierwsze ważny jest stopień zmielenia kawy. Im drobniej zmielona kawa, tym większa powierzchnia przez, którą będzie przepływała woda podczas procesu parzenia. Czas przepływu wody przez drobniej zmieloną kawę jest dłuższy.
  2. Czas parzenia. Chodzi tutaj nie tylko o to, jak szybko woda przepłynie przez zmielone ziarna kawy, ale także o to jak długo my będziemy dolewali wody.
  3. Ilość użytej kawy.

James Hoffman wskazuje, że bardzo popularne obecnie jest zalewanie zmielonej kawy odrobiną wody, przed jej właściwym zalaniem. Co ciekawe, nie ma właściwie badań, które mówiłyby o tym, jak takie działanie faktycznie wpływa na zaparzaną przez nas kawę.

Wietnamski filtr grawitacyjny wietnamski Phin

Na stronie sklepu znajduje się przejrzysty podział kaw na metody parzenia, wystarczy, że wybierzesz swój ulubiony a my zajmiemy się resztą 😉 A jaka jest Twoja ulubiona metoda parzenia?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *