Przelewowe metody to określenie na sposób parzenia kawy, polegający na przelewaniu wody przez warstwę zmielonych ziaren kawy, wydobywając po drodze smak z niej cały smak i aromat.
Najczęściej, przy tej metodzie parzenia, używane są też filtry – papierowe, materiałowe lub metalowe.
Rodzaje metod przelewowych i czym się charakteryzują
- dripper
- chemex
- filtr wietnamski




Zawsze powinniście kierować się własnymi preferencjami smakowymi przy wyborze kawy. Profili smakowych jest mnóstwo, a metody przelewowe wydobywają z kawy wielowymiarowość smaku oraz delikatność. Wybierając kawę odpowiednią do przelewowych metod parzenia koniecznie zwróćcie uwagę na jej sposób wypalenia. W naszym sklepie możecie w bardzo łatwy sposób przefiltrować kawy pod metody przelewowe sprawdź tutaj
Kluczowe czynniki parzenia kawy metodami przelewowymi
Parząc kawę w ten sposób kluczowe są trzy czynniki, które jeśli będą dograne idealnie, uczynią Twoją filiżankę kawy niezapomnianym doznaniem.
- Po pierwsze ważny jest stopień zmielenia kawy. Im drobniej zmielona kawa, tym większa powierzchnia przez, którą będzie przepływała woda podczas procesu parzenia. Czas przepływu wody przez drobniej zmieloną kawę jest dłuższy.
- Czas parzenia. Chodzi tutaj nie tylko o to, jak szybko woda przepłynie przez zmielone ziarna kawy, ale także o to jak długo my będziemy dolewali wody.
- Ilość użytej kawy.
James Hoffman wskazuje, że bardzo popularne obecnie jest zalewanie zmielonej kawy odrobiną wody, przed jej właściwym zalaniem. Co ciekawe, nie ma właściwie badań, które mówiłyby o tym, jak takie działanie faktycznie wpływa na zaparzaną przez nas kawę.

Na stronie sklepu znajduje się przejrzysty podział kaw na metody parzenia, wystarczy, że wybierzesz swój ulubiony a my zajmiemy się resztą 😉 A jaka jest Twoja ulubiona metoda parzenia?
Dodaj komentarz