Darmowa dostawa przy zamówieniach od 199 zł

Przepis na tartaletki z kremem kawowym

Tartaletki z kremem kawowym to deser łatwy w przygotowaniu, a przede wszystkim – słodki. Zupełnie nie wymagają pieczenia.

Tartaletki z kremem kawowym – składniki

Kruche ciasto:

  • 100g masła
  • 1 małe jajko
  • 210 g mąki pszennej (najlepiej typ 405 lub 450)
  • Można 20 g mąki pszennej zamienić na 30 g mąki migdałowej
  • 40 g cukru pudru
  • Szczypta soli

Beza:

  • Białko z trzech jaj
  • 150 g drobnego cukru

Krem kawowy:

  • 1/2 l mleka (3,2 lub 3,8%)
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g prawdziwego masła
  • 20 ml mocnego espresso

Dodatkowo:

  • Słoik powidła śliwkowego
  • (Można samodzielnie smażyć
  • śliwki kilka godzin, ale ja
  • kupuję gotowe powidło
  • np. w Lidlu)
  • Tylka duża gwiazdka
  • Rękaw cukierniczy
  • Ranty perforowane okrągłe

Tartaletki z kremem kawowym – przygotowanie

Tartaletki:
Wszystkie kruche składniki wymieszać ze sobą, dodać miękkie masło
pokrojone w kostkę i utrzeć (najlepiej mikserem z końcówką do ucierania). Kiedy ciasto będzie rozdrobnione na kruszonkę dodać jajko i zagnieść. Rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2-3 mm i wyciąć kółka oraz paski na brzegi tartaletek. Wyłożyć ranty ciastem i włożyć na kilka minut do zamrażarki, po czym obciąć nożykiem wystające brzegi. Piec 15-20 minut w temp. 165 stopni. Po 10 minutach można zdjąć ranty i posmarować brzegi żółtkiem rozmieszanym z mlekiem (nie jest to konieczne, ale sprawi, że będą ładne i błyszczące)

Beza:


Do białek dodać szczyptę kwasku cytrynowego i ubijać na wysokich obrotach. Kiedy białko będzie już
prawie ubite, ale jeszcze nie sztywne zacząć dodawać cukier po 1 łyżce w odstępie mniej więcej 30 sekund. Ubijać przez kilka minut aż cukier całkiem się rozpuści. Przełożyć do worka cukierniczego z tylką gwiazdką i szprycować na papierze do pieczenia, pamiętając, żeby beza była trochę mniejsza niż rant do tartaletki, bo i tak troszkę urośnie. Nie może być też za wysoka- im wyższa tym dłużej będzie się suszyć. Bezy można posypać posiekanymi orzeszkami i suszyć w piekarniku podgrzanym do 100 stopni przynajmniej przez godzinę.

Krem:


Odmierzyć 1/2 litra mleka i odlać z tego pół szklanki do osobnego naczynia. Następnie rozmieszać w odlanym mleku żółtka i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować dodając cukier. (W tym momencie można też dodać espresso). Kiedy mleko zacznie się gotować wlać wcześniej przygotowaną mieszankę cały czas szybko mieszając. Gotować na małym ogniu, kiedy budyń zgęstnieje od razu wyłączyć. Wystudzić co jakiś czas mieszając, żeby budyń był chłodny, ale nie bardzo sztywny. Do misy miksera wrzucić pokrojone masło, ubić aż będzie mięciutkie i puszyste, a następnie ubijać dalej na niskich obrotach dodając
budyń po łyżce. Na końcu dodać espresso. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Spód wystudzonej tartaletki posmarować powidłem (2 łyżeczki na każdą tartaletkę), wyłożyć krem do wysokości brzegów i na wierzchu ułożyć bezę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *