Darmowa dostawa przy zamówieniach od 199 zł

Kawa po włosku, czyli różne odsłony kaw z mlekiem

Kawa po włosku, jej różne rodzaje – caffe latte, latte macchiato, americano, espresso macchiato czy cappuccino, co je łączy? Ich sercem jest espresso!

Jest ono podstawą wszystkich tych wariacji na temat kawy. I żeby je przygotować potrzebujemy przede wszystkim szklaneczki dobrego espresso.

Czy będąc nieraz w kawiarni nie wiedziałeś co wybrać spośród tych wszystkich wymienionych kaw? Bo czym one właściwie się różnią. Sama nazwa niewiele nam mówi. A może jednak?

W krótki i przystępny sposób przeprowadzimy Cię przez “tajemnicze” nazwy włoskich kaw.

Kawa po włosku, czyli klasyczne włoskie espresso

Oryginalne espresso we włoskim stylu, to 30 ml kawy pokrytej grubą warstwą orzechowej cremy. Crema to wierzchnia warstwa espresso, potocznie zwana pianką. Crema powstaja podczas przygotowywania espresso w ekspresie, a jej wygląd świadczy o poprawności przygotowanego napoju. Dobrze przygotowane espresso powinno w całości być pokryte cremą i mieć jasno-brązowy orzechowy kolor.

Caffe Latte

To chyba najbardziej znana mleczna kawa na świecie. Ciekawostką może być fakt, że w Polsce czasami funkcjonuje pod nazwą “Latte”. I o ile w Polsce raczej nikt nie pomyli jej z niczym innym, o tyle we Włoszech prosząc o Latte dostaniecie … samo mleko. Bo to dosłownie oznacza latte po włosku.
Jak przygotowuje się caffe latte. Oczywiście potrzebne będzie espresso jako baza. Espresso wlewa się do wysokiej szklanki (powinna być raczej bez ucha) i resztę szklanki wypełnia się lekko spienionym mlekiem, które łączy się z kawą.

Latte Macchiato

Czasem mylone jest z Caffe Latte, ale w rzeczywistości różni się odrobinę od niego. Pierwszą podstawową różnicą jest to, że Latte Macchiato przygotowuje się w dodając espresso do mleka, a nie na odwrót. Oczywiście bazą pozostaje tutaj espresso, jednak jest to trójwarstwowy napój. Składa się z warstwy espresso, mleka i mlecznej piany. Każdy poziom powinien być wyraźnie widoczny w szklance. Częstym dodatkiem do macchiato są smakowe syropy.

Espresso Macchiato

Żeby jeszcze trochę zamieszać w tym kawowym kociołku przedstawiam także kawę espresso macchiato. Brzmi podobnie to kawy powyżej. Jest to jednak typowe klasyczne espresso jedynie muśnięte mleczną pianką (1-2 łyżeczek).

Americano

Jest to kawa espresso z dodatkiem wody. Przygotowuje się ją właśnie w tej kolejności, czyli do filiżanki wlewamy espresso (2/5 filiżanki), a następnie dolewamy wodę (3/5 filiżanki). Americano pochodzi z czasów II wojny światowej, kiedy to Amerykanie dolewali wody do espresso żeby uzyskać smak kawy do tej, którą pijali w domu.

Cappuccino

Jest to kolejna wariacja na temat kaw przygotowywanych na bazie espresso. Kawa przygotowywana jest w proporcji: 1/3 espresso, 1/3 mleka, 1/3 kremowej, gęstej piany mlecznej.
Do szklanki nalewamy espresso, następnie z dna dzbanka dolewamy spienione mleko. Kolejny krok to nałożenie łyżeczką mlecznej piany. Cappuccino ozdabiane jest często szczyptą czekolady, cynamonu czy kakao.

W przygotowaniu kawy we włoskim stylu podstawą jest dobre espresso, a dobre espresso nie istnieje bez dobrej jakości ziaren, wypalonych w odpowiedni sposób. Do przygotowania espresso używamy ziaren kawy średnio lub ciemno palonych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *