Darmowa dostawa przy zamówieniach od 199 zł

Jak przygotować kawę po wietnamsku

Kawa z Wietnamu to Arabika, Robusta, czy różnego rodzaju Blendy, a jak przygotować kawę po wietnamsku? To co charakteryzuję tą kawę, to głęboki smak i aromat, nuty czekolady, karmelu czy wanilii. Jeśli zastanawiacie się jak parzyć kawę po wietnamsku to w tym artykule znajdziecie odpowiedź 🙂

Tradycyjny zaparzacz wietnamski

Kawa oraz jej sposób zaparzania w tradycyjnych filtrach kawowych (phin) stała się synonimem Wietnamu. O ile w większości krajów to jedzenie pozwala w pełni zanurzyć się w kulturę danego miejsca, to w przypadku Wietnamu to zdecydowanie kawa zabiera nas w tę podróż. Sajgon, jak nadal zwane jest obecne Ho Chi Minh, posiada swoją wyjątkową kulturę kawiarnianą, gdzie kawiarnie odgrywają ogromną rolę w życiu codziennym. Wietnam jest obecnie drugim co do wielkości producentem kawy na świecie, zaraz po Brazylii. Miasto Ho Chi Minh jest pełne małych kawiarni, z których każda oferuje własne podejście do tego jak parzyć kawę po wietnamsku.

Ja chciałabym zapoznać was dzisiaj z tym najbardziej klasycznym sposobem parzenia kawy w Wietnamie.

Ziarna kawy wietnamskiej często palone są na maśle. Warto, więc sprawdzić to na wstępie, bo jeśli wybierzecie tego typu ziarna – powinniście zmielić je w młynku (nie używa się ich w ekspresach zawierających wbudowany młynek). Możecie też wybrać kawę spośród bogatej różnorodności mielonych kaw wietnamskich.

Jak przygotować kawę po wietnamsku bez kawy z Wietnamu? To nie możliwe! Sprawdź nasz wybór kaw.

Tradycyjny zaparzacz wietnamski składa się z czterech podstawowych części:

  1. Główny zbiornik, do którego wsypujemy zmieloną kawę wietnamską.
  2. “Dociskacz” – część za pomocą której dociskamy wsypaną kawę.
  3. Podstawa zaparzacza, którą stawiamy na kubku i na której umieszczamy część główną zaparzacza.
  4. Pokrywka – którą przykrywamy zaparzacz.

Na dno zaparzacza wsypujemy zmieloną kawę ziarnistą lub kawę mieloną, w proporcji

Kawę dociskamy częścią dociskającą zaparzacza.

Kawę zalewamy w pierwszej kolejności niewielką ilością wody, w celu “spulchnienia” kawy.
Po chwili można zalać kawę do końca – wypełnić całą główną część zaparzacza gorącą wodą.

* Uwaga! Z zaparzaczem należy obchodzić się ostrożnie, gdyż po zalaniu kawy gorącą wodą, cały zaparzacz jest gorący.

Zalaną kawę przykrywamy pokrywką i czekamy, aż cała woda się przeleje.

Kawa zaparzona w ten sposób jest łagodniejsza w smaku. Ten sposób wydobywa z niej delikatność i zmniejsza goryczkowość kawy.

Chciałbyś rozpocząć swoją przygodę z kawą wietnamską?

Arabika, Robusta i wszelkiego rodzaju Blendy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.