Kawa z Wietnamu to Arabika, Robusta, czy różnego rodzaju Blendy, a jak przygotować kawę po wietnamsku? To co charakteryzuję tą kawę, to głęboki smak i aromat, nuty czekolady, karmelu czy wanilii. Jeśli zastanawiacie się jak parzyć kawę po wietnamsku to w tym artykule znajdziecie odpowiedź 🙂
Tradycyjny zaparzacz wietnamski
Kawa oraz jej sposób zaparzania w tradycyjnych filtrach kawowych (phin) stała się synonimem Wietnamu. O ile w większości krajów to jedzenie pozwala w pełni zanurzyć się w kulturę danego miejsca, to w przypadku Wietnamu to zdecydowanie kawa zabiera nas w tę podróż. Sajgon, jak nadal zwane jest obecne Ho Chi Minh, posiada swoją wyjątkową kulturę kawiarnianą, gdzie kawiarnie odgrywają ogromną rolę w życiu codziennym. Wietnam jest obecnie drugim co do wielkości producentem kawy na świecie, zaraz po Brazylii. Miasto Ho Chi Minh jest pełne małych kawiarni, z których każda oferuje własne podejście do tego jak parzyć kawę po wietnamsku.
Ja chciałabym zapoznać was dzisiaj z tym najbardziej klasycznym sposobem parzenia kawy w Wietnamie.
Ziarna kawy wietnamskiej często palone są na maśle. Warto, więc sprawdzić to na wstępie, bo jeśli wybierzecie tego typu ziarna – powinniście zmielić je w młynku (nie używa się ich w ekspresach zawierających wbudowany młynek). Możecie też wybrać kawę spośród bogatej różnorodności mielonych kaw wietnamskich.
Jak przygotować kawę po wietnamsku bez kawy z Wietnamu? To nie możliwe! Sprawdź nasz wybór kaw.
Tradycyjny zaparzacz wietnamski składa się z czterech podstawowych części:
- Główny zbiornik, do którego wsypujemy zmieloną kawę wietnamską.
- “Dociskacz” – część za pomocą której dociskamy wsypaną kawę.
- Podstawa zaparzacza, którą stawiamy na kubku i na której umieszczamy część główną zaparzacza.
- Pokrywka – którą przykrywamy zaparzacz.
Na dno zaparzacza wsypujemy zmieloną kawę ziarnistą lub kawę mieloną, w proporcji
Kawę dociskamy częścią dociskającą zaparzacza.
Kawę zalewamy w pierwszej kolejności niewielką ilością wody, w celu “spulchnienia” kawy.
Po chwili można zalać kawę do końca – wypełnić całą główną część zaparzacza gorącą wodą.
* Uwaga! Z zaparzaczem należy obchodzić się ostrożnie, gdyż po zalaniu kawy gorącą wodą, cały zaparzacz jest gorący.
Zalaną kawę przykrywamy pokrywką i czekamy, aż cała woda się przeleje.
Kawa zaparzona w ten sposób jest łagodniejsza w smaku. Ten sposób wydobywa z niej delikatność i zmniejsza goryczkowość kawy.
Chciałbyś rozpocząć swoją przygodę z kawą wietnamską?
Arabika, Robusta i wszelkiego rodzaju Blendy
Dodaj komentarz