Darmowa dostawa przy zamówieniach od 199 zł

Jak przechowywać kawę żeby jak najdłużej cieszyć się jej świeżym smakiem i aromatem?

Kawa będzie najbardziej aromatyczna tuż po jej otwarciu, wie o tym każdy kto pije kawę na co dzień.
Jest jednak kilka sposobów na to, aby zachować jej świeżość jak najdłużej.

Oto złote zasady przechowywania kawy.
Pozwolą Ci dłużej cieszyć się jej świeżością i aromatem.

1. Najważniejsze w przechowywaniu jest to, żeby dostarczyć jej jak najmniej kontaktu z powietrzem po jej otwarciu. Idealnym rozwiązaniem są hermetyczne pojemniki na kawę (link). W tego typu pojemnikach ważne jest również to żeby nie były to przezroczyste opakowania (patrz punkt 2).
2. Światło bardzo przyspiesza „czerstwienie” kawy, a w szczególności światło słoneczne. Dlatego powinnismy naszą kawę przechowywać w ciemnych miejscach. Jeśli nie masz innego wyjścia i przechowujesz kawę w przezroczystym pudełku (najlepiej hermetycznym), to włóż je dodatkowo w kartonowe pudełko.

3. Jeśli nie możesz trzymać kawy w hermetycznym opakowaniu to przynajmniej zrób wszystko żeby niw przechowywać jej w wilgotnym środowisku. Kawa powinna znajdować się w suchym miejscu.
4. Mitem jest, że przechowywanie kawy w lodowce przedłuży jej świeżość. Dodatkowo możesz narazić swoją kawę na to, że „przejdzie” zapachami z lodówki, a to z całą pewności nie sprawi, że będziesz pił ją z przyjemnością. Jest jednak inny sposób. Jeśli masz jej większą ilość i wiesz, że trochę to potrwa zanim zdołasz ją wypić, możesz przechować ją w zamrażarce. Ważne jest jednak to, żeby zamknąć ją najpierw w hermetycznym opakowaniu. Możesz wtedy rozmrażać na bieżąco ilość potrzebną Ci do zaparzenia kawy w danym momencie.
Utrata świeżości przez kawę będzie wiązała się utratą związków aromatycznych, które mają bezpośredni wpływ na smak i zapach kawy.
Innym objawem niewłaściwego przechowywania kawy będzie nabierania przez nią nowych, nieprzyjemnych smaków. Powodem takiej reakcji będzie dostanie się do naszej kawy powietrza i wilgoci. Taka kawa będzie miała płaski, zdrewniały smak.

Która kawa będzie najbardziej wrażliwa na działanie warunków atmosferycznych

Warto zapamiętać, że im ciemniej osoba kawa tym bardziej będzie narażona na szkodliwy wpływ środowiska zewnetrznego. Powodem tego jest fakt, że im dłuższe palenie, tym bardziej „porowate” stają się ziarna kawy, a co za tym idzie łatwiejszy dostęp ma do nich wilgoć i powietrze.
Wniosek jest jeden – im dłużej będziemy niewłaściwie przechowywali otwartą kawę, tym gorzej będzie ona smakowała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *